Nieuwe readerregeling wordt Easy Access-regeling

dinsdag 02 maart 2021

Een van de voordelen van de Easy Access-regeling is dat het plaatsen van materialen op Blackboard eenvoudiger wordt. Voor overnames gold tot nu toe altijd een maximum aantal woorden. Met Easy Access is dit vereenvoudigd en uitgebreid tot een maximum aantal pagina’s.

De overeenkomst vervangt de huidige readerregeling tussen hogescholen in Nederland en de Stichting Uitgeversorganisatie voor Onderwijslicenties (UVO). Via deze regeling zijn de auteursrechten voor het gebruik van bronnen in het onderwijs ten dele afgekocht. Op 4 februari jl. heeft de Vereniging Hogescholen ingestemd met de Easy Access-regeling.

De grootste veranderingen ten opzichte van de readerregeling zijn:

• 50 pagina’s (en tot 25% van een boek) kunnen zonder enige rompslomp overgenomen worden in readers, op de digitale leeromgeving en jawel, in Teams!
    • Voor overnames langer dan 50 pagina’s is toestemming nodig, maar deze kun je aanvragen via het AIP (Auteursrechten InformatiePunt) van de bibliotheek.
    • Het gebruik van afbeeldingen in presentaties is verdubbeld tot maximaal 50 (maximaal 25 uit 1 werk en maximaal 10 werken van dezelfde maker).

Vergeet niet om duidelijke bronvermeldingen op te nemen!

Nadere uitwerking van de regeling volgt en is dan te vinden op de website van de bibliotheek onder “hulp bij zoeken en vinden”.

Heb je nog vragen of wil je meer weten, mail dan naar AIP@nhlstenden.com.

De nieuwe readerregeling staat uitgelegd op de website van UVO